Lisbeths Kage

Alle mine kager bliver lavet med kærlighed.

Uanset om jeg bager hindbærsnitter, festkager eller en “kedelig chokoladekage”, så laver jeg dem med kærlighed, men i denne kage er der lagt ekstra meget kærlighed i!

Det er nok selvsagt hvorfor jeg har døbt kagen for Lisbeths Kage, – kagen var nemlig til en skøn kvinde, Lisbeth, der i den grad fortjente en overraskelse og jeg stod naturligvis for kagen.

Vi er netop gået ind i efteråret og jeg lod mig derfor inspirere af de smukke blomsterkranse, man kan købe til at hænge på døren. Kagen er opbygget som en “talkage / lettercake” og man skal ikke lade sig narre af udseendet, for den er i virkeligheden ret simpel at lave.

Overfloden af pynt på toppen, har gjort det meste af arbejdet for mig. Jeg synes at når man laver denne slags kager, så giver det en superflot dynamik, des mere forskelligt pynt man bruger.

Jeg har taget udgangspunkt i friske figner og brugt farvetonerne derfra. Lilla, brun og grøn. Derudover har jeg sørget for at det forskellige pynt er vidt forskelligt, både i størrelse, struktur og materiale. Mindre kan også sagtens gøre det, men det er altså bare superflot når hele overfladen er dækket med pynt en masse.

Selve kagen består sådan set “bare” af mørdejsbunde og en brombær/blåbær chokoladecreme. Jeg har tilføjet to chokoladeganacher på toppen, men det er altså rent luksus, ikke et must.

Ingredienser og fremgangsmåde:

Kagen rækker til 8 personer:

Mørdejsbunde:

  • 500 gr smør
  • 320 gr flormelis
  • 140 gr mandelmel
  • 2 spsk vaniljesukker
  • 3 tsk salt
  • 960 gr hvedemel
  • 4 æg

Smør, sukker, æg, vanillesukker, mandelmel og 300 gr af melet røres sammen i en skål. Tilsæt salt og det resterende hvedemel og saml dejen med hænderne.

Selvom jeg kun har brugt 3 bunde, så lavede 4, i tilfælde af at en af dem knækkede.

Del dejen i 4 dele og rul hver klump mørdej ud, mellem 2 stykker bagepapir. De skal være 3 mm tykke og være store nok til at de kan skæres ud i runde plader.

Læg de udrullede stykker dej på køl i et par timer. Fjern det øverste stykke bagepapir. Jeg har brugt en middagstallerken som skabelon. Læg den oven på dejen og skær rund om, med en skarp kniv. Fjern tallerkenen og udstik et hul i midten, men en rund udstikker eller et glas eller lignende.

Gør det samme med de 3 andre. Det overskydende dej, hvilket er ca halvdelen af portionen, kan fint fryses ned til en anden gang.

Prik pladerne med en gaffel og bag dem i ca 13-16 minutter ved 170 grader indtil de er let lysebrune i kanten.

Brombær/blåbær chokoladecreme:

Begge elementer laves dagen i forvejen.

Bærsylt:

  • 300 gr økologiske blåbær fra frost
  • 300 gr økologiske brombær fra frost
  • Saft fra 1½ økologisk citron
  • Kornene fra 1 vaniljestang
  • 240 gr sukker

Kog hele herligheden i 10 minutter. Giv det en tur med stavblenderen og hæld det derefter igennem en si, ned i en bøtte. Kom husholdningfilm ned over og stil den på køl til dagen efter.

Chokoladecreme:

  • 8 blade husblas
  • 1 liter piskefløde
  • 400 gr hvid chokolade. Jeg har brugt Callebaut W2 

Kom husblassen i koldt vand i 20 minutter. Kog fløden op, kom husblassen i (krammet fri for vand) og hæld det over den hvide chokolade. Rør godt rundt med en dejskaber til det er helt smeltet. Giv det en tur med stavblænderen, kom massen op i en beholder og husholdningsfilm nedover og stil den på køl.

Chokoladeganache:

Kan med fordel laves dagen i forvejen. 

  • 100 gram chokolade. Jeg har igen brugt Callebaut W2 og Callebaut GOLD 
  • 50 ml fløde

Jeg har lavet en portion med W2 og GOLD. Fremgangsmetoden gælder for begge chokolader.

Bring fløden op til kogepunktet og hæld den over chokoladen. Rør godt rundt med en dejskraber, og kom ganachen op i en lille beholder med husholdningsfilm nedover. Stil dem på køl.

Når de skal bruges, så giver jeg dem lige 10 sekunder i mikroovnen og rører rundt i dem med en ske, så de bliver bløde nok til at kunne sprøjtes ud.

Opbygning:

Pisk bærsylt og den hvide chokoladecreme sammen, til det blive en fast creme. Kom den i en sprøjtepose med en rund tyl. Jeg starter med halvdelen, da det er en stor mængde.

Rør chokoladegancherne bløde og kom dem i hver deres sprøjtepose med en rund tyl.

Placér en mørdejsbund på et helt plan fad. Sprøjt halvstore dutter ud på hele bunden, med chokoladecremen. Gentag med næste lag.

Læg den tredje bund på og sprøjt dutter tilfældigt ud på det der nu er låget, men hhv. hvid chokoladeganache, GOLD chokoladeganche og blåbær/brombær chokoladecreme.

Stil kagen på køl til servering.

Jeg har pyntet med følgende:

Grønne chrysanthemum, skovsyre, små kransekagetoppe, små marengs, friske figner, chokoladekugler, små chokoladekugler.

Indlægget er sponsoreret af Callebaut og indeholder affiliatelinks.

4 tanker om “Lisbeths Kage”

  1. Hej
    Sikke en fin kage og hvor ser brombær/blåbær chokolade cremen lækker ud! Jeg skal snart lave 2 kager : 1 og A til 1 års fødselsdag og har valgt at den ene skal være med rabarber kompot og creme og tænker nu om den anden skal være din lækre creme😍 dog har jeg tænkt mig at lave lagkagebunde istedet for mørdejsbunde, vil du anbefale kun blåbær/brombær/chokocreme eller er den bedst med ganache også?
    Tænker om den er frisk nok uden at være for sød med kun brombær/blåbær/chokocremen?

    1. Tænker du skal nøjes med brombær/blåbærcremen 🙂 Den smager bare rigtig godt… God fornøjelse med det 🙂

        1. Ja jeg synes den er frisk i smagen, men du kan jo altid tilsætte noget citronsaft til bærsylten hvis du er i tvivl.

          Mht om det er nok, så er det jo lidt svært at svare på, da jeg ikke ved hvor stor din kage er. Men i denne portion er der nok til 3 lag i en rund kage, hvor hvert lag er på størrelse med en middagstallerken.

Skriv et svar