Peberkagehus 2015

Årets peberkagehus er endelig langt om længe færdigt.

Jeg elsker at sidde og nørkle med peberkager og glasur, sidste år fik jeg desværre ikke lavet noget, så i år er jeg gået all in og huset fik noget af en upgrade.

Slottet som det jo nok nærmere er, er lavet ud fra fri fantasi og der er ikke noget egentligt tema. Inspiration har jeg fundet på pinterest, – det er så genialt, man kan sætte ordet gingerbread foran næsten alle ord, og så kommer der masser af inspiration frem.

Jeg blev inspireret af russiske katedraler, østens mystik og fine blonder, det giver ikke rigtig nogen mening, men jeg synes at resultatet er blevet ganske godt.

Slottet er bygget op på et skelet lavet af tomme papæsker der er limet sammen i 3 etager. Husene og tårnene er alle flade og limet på kanten af hver æske i de tre etager, så jeg har ikke stået og fedtet med karamel i år, men derimod brugt riiiigelige mængder glasur.

Husene/tårnene har jeg tegnet i fri hånd på alm kopi papir, klippet og brugt dem som skabeloner ovenpå dejen, derefter er de skåret ud med en lille grønsagskniv. Slottet måler ca. 40 x 40 cm. og 50 cm i høj.

Til projektet er der brugt 4 portioner peberkagedej, glasur af ca. 1,5 kg flormelis, masser af spiseligt glimmer og sølvkugler og et sted mellem 20 -25 timer alt i alt.

Jeg har naturligvis ikke lavet hele slottet i et hug, men det har været et hyggeprojekt hen over de seneste par uger og har ikke mindst været en godt undskylding for fordybelse og afslapning. Det har også været en god mulighed for at få finpudset mine “icing skills” som jeg nok aldrig bliver helt tilfreds med, men øvelse gør jo som bekendt mester…

Nu kan jeg glæde mig over duften af jul i stuen de næste par måneder, slottet bliver nok ikke lige kvast i den nærmeste fremtid!! 🙂 Det står fint med en lyskæde gemt på midterste etage, så det glimtrer fint om aftenen.

Jeg kan kun anbefale at man kaster sig ud i et peberkagehus eller figurer, uanset om man er nybegynder eller rutineret, for det er altså virkelig hyggeligt og sjovt at lave!

 

Ingredienser:

1 portion – rækker til ca. 2 plader figurer

50 gr margarine

65 gr brun farin

3/4 dl sirup – ligemeget om det er mørk eller lys, honning kan også bruges

1/2 dl kærnemælk

250 gr hvedemel

1 tsk kakao

2 tsk brunkage krydderi

Pynt:

flormelis

æggehvide

eddike

evt. spiseligt glimmer, sølvkugler og andet krymmel

 

Sådan gør du:

Rør margarine og farin blødt, tilsæt resten af ingredienserne og rør dem sammen. Ælt dejen til den er fin og homogen. Pak den ind i husholdningsfilm og stil den på køl i minimum 1 time, gerne til næste dag. Dejen kan i øvrigt holde sig ganske lang tid på køl, hvis man vil lave det i god tid.

Rul dejen ud på et meldrysset bord eller mellem to stykker bagepapir. Stik figurer ud eller brug dine egne designs som jeg har gjort.

Forvarm ovnen til 165 grader.

Skal kagerne spises, bages de i 12-15  minutter alt afhængig af størrelse.

Skal kagerne udelukkende bruges til pynt, bages de først 12-15 minutter og derefter sættet ovnen på 100 grader og kagerne skal “tørres” i en time, så de bliver helt sprøde.

Pynt: 

Når kagerne er kølet af, er det tid til at de skal pyntes. Jeg bruger en glasur lavet på flormelis, æggehvide og en lille smule eddike, den holder nemlig rigtig godt, og så bliver den helt skinnende hvid.

Til 2 æggehvider skal der bruges ca.500 gr flormelis og 2 tsk. eddike, men her skal man lige prøve sig frem… Glasuren må hverken være for sej eller for flydende.

Kom glasuren i en sprøjtepose med en lille tyl, den jeg har brugt til de fleste dekorationer har et hul på 1,5 mm. Man kan også lave et cornet af bagepapir og klippe et lille bitte hul.

Jeg har pyntet med spiseligt glimmer der er sat på med en spiselig lim, æggehvide kan også bruges til formålet. Mal et helt tynt lag på med en pensel og dup derefter glimmer på.

Ellers er det bare at slippe fantasien løs og lave et drømmekagehus! 🙂

Glædelig jul

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

2 tanker om “Peberkagehus 2015”

Skriv et svar