Peberkagehus

Ta-daa… Årets peberkagehus der skal pryde det lille sukkerhjertehjem, resten af december.

De sidste par år har jeg lavet peberkagefigurer, men i år havde jeg lyst til at lave et vaskeægte peberkagehus! Samtidig have jeg lyst til at lave en lidt utraditionel udsmykning af huset og efter en hurtig tur på pinterest og instagram, stod det mig klart, at selvfølgelig skulle det være “musselmalet”!

Så jeg måtte en tur ind på royalcopenhagen.com for at finde billeder jeg kunne “male” efter… Det tog også en hel eftermiddag at lave, men jeg er ganske tilfreds med resultatet.

Jeg har brugt samme opskrift fra Amo som jeg gjorde sidste år, da jeg lavede disse julehjerter: http://sukkerhjerte.com/peberkagefigurer/

Som skrevet i indlægget fra sidste år, er jeg ret glad for denne opskrift! Dejen er virkelig nem at have med at gøre uanset om man laver et forfinet hus eller klassiske figurer.

Jeg kan godt lide at dejen ikke hæver for meget op og at kagerne faktisk kan bages helt tørre og kikseagtige.

Min erfaring er at hvis man vil lave et peberkagehus og kagedelene som huset består af er bløde i midten, så er risikoen for at hele molevitten falder sammen større, end hvis kagedelene er helt hårde.

Man skal huske på at de forskellige dele skal kunne holde en del vægt, både i form af de andre dele og alt det glasur og karamel som huset bliver pyntet med.


Ingredienser:

Peberkagedej:

500 gr. hvedemel

125 gr. smør

200 gr. farin

175 gr. sirup

1 æg

½ tsk. hjortetaksalt

1 tsk. kanel

1 tsk. kardemomme

1 tsk. stødt nelliker

evt. 1 tsk. usødet kakao for farvens skyld

Glasur:

Flormelis

Æggehvide

En smule eddike

+ sukker til karamel (lim til sætte huset sammen med)

Sådan gør du:
Peberkagedej:

Sigt mel, hjortetaksalt og krydderier.

Ælt alle ingredienser til en ensartet dej.

Stil den i køleskabet en times tid.

Rul dejen ud i 2-3 mm. tykkelse og skær de forskellige husdele ud.

Bag delene i 6-8 minutter ved 180 grader varmluft.

Efterfølgende skrues der ned på 50 grader og alle delene til huset tørres i en times tid i ovnen.

Glasur:

Rør æggehvide, flormelis og en lille smule eddike til glasuren har en konsistens der er til at arbejde med.

Jeg har med vilje ikke skrevet hvor meget æggehvide og flormelis der skal bruges, for det er jo meget forskelligt fra hus til hus eller om man vælger at lave figurer i stedet for.

Men glasuren skal have en lidt tyk konsistens, det gør at den føles lettere elastisk, men stadig ikke er så tyk at man ikke kan sprøjte den ud. Her skal man altså føle og prøve sig frem!

Fyld glasuren i et cornet eller en sprøjtepose og så er den klar til brug.

Sukker til lim:

Smelt noget sukker i en tykbundet gryde. Dyp kanten af de forskellige dele i karamellem og sæt dem efterfølgende sammen. Gør dette med en del af huset ad gangen.

Og lige en lille advarsel! Man skal have stor respekt for smeltet sukker/karamel! Denne masse bliver fuldstændig brændende varm, så dette er ikke noget man skal “fedte” for meget rundt med og det er slet ikke et job for børn, så pas på!

Har man ikke mod på at bruge denne karamel, så kan delene også sættes sammen med en meget tyk glasur lavet på flormelis og æggehvide. Glasuren har selvfølgelig en længere tørretid end karamellen, så her skal man have lidt tålmodighed.

Skriv et svar