Abrikos Galette

I weekenden lavede jeg for første gang en galette og nøj hvor var den bare nem og taknemmelig at have med ad gøre!

Helt enkelt er det bare en udrullet mørdej man fylder med frugt og pakker kanterne ind over og i ovnen og vupti, så har man en en virkelig lækker tærte!

Som regel når jeg laver mørdej, så laver jeg en dobbelportion. En portion til det jeg skal bage nu og her og en portion til fryseren. Så har jeg altid en mørdej klar til f.eks napoleonshatte, hindbærsnitter og nu en galette!

Jeg har her valgt at bruge friske abrikoser og en håndfuld brombær, men man kan faktisk bruge lige præcis den frugt man foretrækker og som er i sæson.

Mørdej:

120 gr blødt smør

80 gr flormelis

30 gr mandelmel

240 gr hvedemel

½ tsk fint salt

Fyld:

500 gr frisk frugt skåret i stykker eller skiver. – Jeg har brugt friske abrikoser.

4 spsk sukker

2 spsk maizena

Korn fra 1 vanillestang

evt. en håndfuld brombær

lidt grofthakkede hasselnødder

 

Sådan gør du:

Smør, flormelis, mandelmel og 60 gr hvedemel kommes i en skål og røres lind enten i en røremaskine eller med håndmikser. Massen skal ikke piskes, bare røres sammen.

Når dejen er find og lind, tilsættes resten af melet og salt og dejen samles hurtigt med hænderne. Kom mørdejen i en frostpose og mas den flad. Læg den i køleskabet i en times tid.

I mellemtiden gøres frugterne klar. I mit tilfælde skyllede jeg abrikoserne og skar dem i tynde både.

Flæk vanillestangen og skrab kornene ud, bland dem med lidt af sukkeret.  Bland med resten af sukkeret og maizena og rør det rundt med frugten. Blandingen “smelter” og bliver til en flydende sukkermasse omkring frugten.

Ta´mørdejen ud fra køl og lad den ligge og temperere indtid den er blød nok til at kunne æltes sammen et par gange. Rul den ud på et stykke bagepapir så den fylder det meste af papiret, men har en nogenlunde rund form. Læg pagepapir med dej på op på en pageplade.

Hæld frugten ud på mørdejen og fordel den i et jævnt lag. Lad kanten, – ca 7-8 cm, være fri for frugt, hele vejen rundt.

Drys med en håndfuld brombær og lidt grofthakkede hasselnødder Fold nu kanten ind over frugten hele vejen rundt. Det behøver ikke at være specielt sirligt og pænt, denne tærte må gerne være lidt rustik!

Pensl mørdejen med et sammenpisket æg og drys med et generøst lag sukker ovenpå dejkanten.

Bag den i en forvamret ovn på 180 grader i ca 35-40 minutter, eller intil dejen ser gylden og gennembagt ud.

Lad galetten køle lidt og server den lun med en klat flødeskum eller fed creme fraiche.

Skriv et svar