Jordbær Flødeboller

 

I dag har min far haft fødselsdag og det skulle selvfølgelig fejres med den lækreste brunch og kaffe og kage.

Jeg synes han skulle forkæles lidt ekstra, så jeg i går lavede jeg de fineste små flødeboller med jordbærsmag, der udstråler forår til den helt store guldmedalje, hvis jeg altså selv skal sige det… Jeg pyntede dem med kandiserede stedmoderblomster der kombineret med den hvide chokolade, ser helt fortryllende ud.

Jeg har selv lavet de kandiserede stedmoderblomster, de er super nemme at lave og det er samme fremgangsmåde som man bruger til f.eks rosenblade. Når man vælger blomsterne, skal man bare være 100% sikker på at de er spiselige!

Jeg købte en bakke stedmoderblomster og klippede alle blomster hovederne af og kom dem op i et koldt vandbad for at vaske dem. Derefter duppes de tørre på et stykke køkkenrulle. Når de er så godt som tørre, pensles de med et tyndt lag pasteuriseret æggehvide og vendes derefter i sukker. Blomsterne skal så bare have lov til at ligge og tørre på et stykke bagepapir i et par dage, og så er de klar til at pynte på kagerne!

SONY DSC

Er det første gang du skal lave flødebolller, så henviser jeg til min flødebolle guide, hvor jeg udførligt beskriver min fremgangsmetode. Guiden finder du her: http://sukkerhjerte.com/floedebolle-guide/

Ingredienser:

ca. 24 alm. eller 40 små flødeboller

Jordbærskum:

250 g sukker

75g vand

110 g glykosesirup

140 g past. æggehvider

15 g sukker

6 spsk. frysetørrede jordbær

Korn fra 1 vanillestang

Marcipankiks:

400 g ren rå marcipan

Lidt flormelis til at rulle ud i

Overtræk:

200 g hvid chokolade

evt. lidt kakaosmør

 

Sådan gør du:

Marcipankiks:

Rul marcipanen ud i 3-4 mm tykkelse, med lidt flormelis på bordet. Brug en rund udstikker, så bundene bliver ens. Bag dem i ca 10 minutter ved 170 grader, så får man en lækker sprød marcipankiks.

alm. bunde ca. 5 cm i dia.

små bunde ca. 3 cm i dia.

Jordbærskum:

De 15 g sukker og æggehviderne piskes til marengs.

Imens varmes resten af sukkeret, vand, vanille, glukosesirup op til 117 grader. Dette kræver et sukker termometer.

Når den varme sukkerblanding rammer de 117 grader, hældes den op i marengsen i en tynd stråle under konstant piskning. Her er det klart en fordel at bruge en røremaskine.

Lad nu marengsen piske i ca 15 minutter til den ikke kan blive stivere. Marengsen skal være så stiv, at den under ingen omstændigheder kan løbe/flyde. Opnår marengsen ikke denne stivhed, er det umuligt at få en flot og stabil flødebolle med højde på.

Når man har vurderet at skummet er færdigpisket, tilsættes de frysetørrede jordbær og der piskes lidt mere, til de er blandet med skummet.

Kom skummet op i en sprøjtepose med en rund/glat tylle med en åbning på ca 1 cm.

Sprøjt skummet ud på bundene og lad dem nu stå og hvile i et par timer, enten på køkkenbordet eller i køleskabet.

Overtræk:

Hvid chokolade kan være en spøjs ting at arbejde med og den bliver typisk lidt tyk når den er smeltet. Her har jeg blandet den hvide chokolade med lidt kakaosmør for at gøre den tyndere, inden jeg har tempereret den.

Har man ikke mod på temperering og kakaosmør, så er en hvid overtrækschokolade også ganske fin at bruge!

Dyp flødebollerne i chokoladen og pynt evt. med en fin kandiseret blomst! Flødebollerne kan holde sig ca. 4 dage på køl.

SONY DSC

6 tanker om “Jordbær Flødeboller”

  1. Hvor længe er holdbarheden på de kandiseret stedmoderblomster? For de er bare for smukke til pynt på kager 😀

    1. Max holdbarhed er ca. en uge. Personligt ville jeg ikke lave dem mere end to dage før de skal bruges som pynt, de kan nemlig godt blive kedelige og sukkeret kan falde af… Men ja, de er nemlig bare super smukke! Du kan jo også eksperimentere med andre spiselige blomster, som f.eks bellis og tallerkensmækkere/blomsterkarse her til sommer… 🙂

  2. Nu har min veninde og jeg prøvet at lave flødeboller to gange, og de bliver super gode hver gang. Mit problem er bare, at jeg synes det er umuligt at få den fine form som dine flødeboller har.. hvordan gør du? Vi kan kun få massen sprøjtet ud så de får juletræ-form 😉 Er det noget vi bare skal blive ved med at øve indtil den pludselig er der, eller har du nogle fifs?
    Desuden hvilken slags hvid chokolade har du gode erfaringer med? Da vi er nybegyndere vil vi ikke købe det helt dyre chokolade, så vi prøvede sidst odense hvid chokolade men tempereringen kiksede totalt efter meget kort tid, selvom vi faktisk er ret gode til det der chokoladetemperering, når det fx kommer til mørk chokolade..

    1. Hejsa 🙂

      Når jeg sprøjter skummet på, sørger jeg for at placerer min tyl og sprøjtepose lodret ovenover bunder, så begynder jeg at presse skummet ud og når det når ud til kanten, så holder jeg trykket mens jeg trækker op. Når flødebollen har den ønskede højde, så stopper jeg med at presse og istedet for at trække sprøjteposen af, som typisk vil give en lang spids top, så kører jeg den forsigtigt rundt på toppen, så den nærmest bliver skåret af. – Håber det giver mening, det er lidt svært at beskrive :/

      Mht til hvid chokolade, så er det den sværeste chokolade at temperere… I kan sagtens bruge den fra odense, den er fin nok! Når jeg smelter den hvide chokolade, så plejer jeg at fortynde den med lidt kakaosmør, men det skal man altså gøre inden selve tempereringen.

      Håber I har lyst til at fortsætte jagten på den perfekte hjemmelavede flødebolle! 😀 Kh Louise

Skriv et svar