Lakrids flødeboller

 

De fleste af Jer kender nok lakridskuglerne fra Johan Bülow.

Skøn skøn lakrids omringet af den lækreste chokolade og trillet i den fineste lakridsstøv… Mmmh… A er klart min favorit, den smager såå godt! Et par gange om året kommer der nye sæson/højtids versioner og denne sommer står den på Summer –  lakrids overtrukket med hvid chokolade og hyldeblomst! En lille mundfuld sommer, som man bare bliver glad i låget af, hold nu op hvor er de gode!

Jeg var så heldig at få en “summer” pakke fra Johan Bülow, hvor der var smagsprøver på summer og nogle af de klassiske lakridsprodukter. Derudover var der også en lille fin bøtte frysetørret hyldeblomst, om det er noget han sætter i produktion det ved jeg ikke, men det smager af sommer og eventyr, så det synes jeg bestemt han skulle gøre!

Efter at have guffet mig igennem en halv bøtte summer og kigget på de andre sager, kunne jeg ikke slippe tanken om en summer flødebolle, – altså en lakrids flødebolle. Jeg ved godt at lakrids flødeboller er ved at være lidt “old news” men jeg har bare ikke haft lavet nogle endnu og med denne pakke af lækkerier i baghånden, så var der bare ikke nogle undskyldninger længere! Lakrids “summer” flødebolle, værs’go!

SONY DSC

 

Er det første gang du laver flødeboller, vil jeg anbefale dig at læse min flødebolleguide, hvis jeg udførligt beskriver processen: flødebolleguide

Ingredienser:

ca. 24 alm. eller 40 små flødeboller

Lakrids skum:

250 g sukker

75g vand

110 g glykosesirup

140 g past. æggehvider

15 g sukker

3 tsk fint lakridspulver fra Johan Bülow

2 spsk raw lakridsgranulat fra Johan Bülow

Korn fra 1 vanillestang

Marcipankiks:

400 g ren rå marcipan

Lidt flormelis til at rulle ud i

Overtræk:

200 – 300 g hvid chokolade

evt. lidt kakaosmør

 

Lakrids skum:

De 15 g sukker og æggehviderne piskes til marengs.

Imens varmes resten af sukkeret, vand, vanille, glukosesirup op til 117 grader. Dette kræver et sukker termometer.

Når den varme sukkerblanding rammer de 117 grader, hældes den op i marengsen i en tynd stråle under konstant piskning. Her er det klart en fordel at bruge en røremaskine.

Lad nu marengsen piske i ca 15 minutter til den ikke kan blive stivere. Marengsen skal være så stiv, at den under ingen omstændigheder kan løbe/flyde. Opnår marengsen ikke denne stivhed, er det umuligt at få en flot og stabil flødebolle med højde på.

Når man har vurderet at skummet er færdigpisket, tilsættes det fine lakridspulver og der piskes videre et par sekunder til det er blandet godt ind i marengsen.

Kom skummet op i en sprøjtepose med en stjerne eller glat tylle med en åbning på ca 1 cm.

Sprøjt skummet ud på bundene og giv dem et godt drys med raw lakridsgranulat. Det kommer til at se rigtig fint ud under den hvide chokolade. Lad dem nu stå og hvile i et par timer, enten på køkkenbordet eller i køleskabet.

Overtræk:

Hvid chokolade kan være en spøjs ting at arbejde med og den bliver typisk lidt tyk når den er smeltet. Her har jeg blandet den hvide chokolade med lidt kakaosmør for at gøre den tyndere, inden jeg har tempereret den.

Har man ikke mod på temperering og kakaosmør, så er en hvid overtrækschokolade også ganske fin at bruge!

Dyp flødebollerne i chokoladen og pynt dem evt. med lidt frysetørrede hindbær eller andet fint pynt. Jeg har givet mine et drys frysetørret hyldeblomst, så hvis man kan finde det nogen steder så vil jeg klart anbefale dette, det smager bare skønt!

 

Dette indlæg er på ingen måder lavet i samarbejde med Lakrids – Johan Bülow. Det er min egen opskrift og mine egne meninger omkring div. produkter jeg tilkendegiver i dette indlæg.

2 tanker om “Lakrids flødeboller”

  1. Hej Anne Sofie,

    Tempereret chokolade og specielt tempereret hvid chokolade er noget djævlen har opfundet! Jeg synes selv jeg får et ret godt resultat, men man får altså bare ikke det samme knæk i hvid chokolade som i mørk! – det har jeg i hvert fald ikke oplevet endnu!

    Når man bruger kakaosmør skal man tilsætte det fra starten. Altså når man smelter chokoladen. Herfra er det “bare” som en normal temperering! Jeg bruger ca. 1 spsk usmeltet kakaosmør pr. 100 gr hvid chokolade. Det synes jeg virker ret godt! Og så har jeg vænnet mig til at tage flødebollerne fra køl umiddelbart før de skal serveres, så de ikke står og får stuetemperatur, det hjælper altså også på knækket…

    Mange hilsner
    Louise

  2. Jeg bruger kun kakaosmør til hvid chokolade. Det er synd at proppe i mørk chokolade og slet ikke nødvendigt hvis man bruger en chokolade der er god nok! Jeg bruger altid mørk chokolade med 72%-80% kakaoindhold og den slags chokolader kan man få helt ned til 12-15kr pr. 100 gr. hvis man skal have noget at øve sig på, men som i øvrigt smager ganske udmærket. Når man bruger mørk chokolade med høj kakaoprocent, så er den også tynd nok til at kunne overtrække, ved at dyppe flødebollen. Kan kun anbefale at man øver sig i at temperere en mørk chokolade, det er altså det hele værd! 🙂

    Jeg har skrevet denne artikel inde på bagetid.dk hvor jeg guider i temperering: http://www.bagetid.dk/guides/5-guide-til-temperering-af-chokolade

Skriv et svar