Klejner

Jeg har for første gang kogt klejner selv og dem vil jeg selvfølgelig gerne dele med Jer!

Jeg besluttede mig for at i år ville jeg ikke bage småkager som jeg har gjort de sidste par år, men ville forsøge mig med et par andre julekager i stedet for. Vanillekransene og brunkagerne er jeg dog ikke blevet snydt for, dem har min mor nemlig bagt og hun laver verdens bedste julesmåkager som jeg er blevet forkælet med!

Opskriften har jeg fundet i Amo´s Den store Julebagebog og det er en klassisk og simpel opskrift.

Jeg må indrømme at det er første gang jeg selv har kogt klejner, så derfor har jeg ikke så meget at sammenligne med! Det er meget sjældent at jeg deler opskrifter herinde som jeg ikke enten selv har udviklet og/eller prøvet af rigtig mange gange, så denne gang bliver det simpelthen nybegynder erfaringer jeg deler ud af!

Jeg synes at opskriften var rigtig nem at gå til. Den kræver ikke et stort arsenal af ingredienser og fremgangsmåden siger egentlig lidt sig selv!

Det eneste jeg synes der var lidt tricky, var et finde den rette temperatur til den kogende palmin, hvor jeg synes at det var nemmest at koge klejnerne og at de blev pæne og ensartede i farven.

Jeg synes selv at klejnerne er bedst de første 2-3 dage, derefter begynder de at blive lidt seje i det. De bliver dog lækre og sprøde igen hvis man lige giver dem et par minutter i ovnen ved 170 grader og evt. giver dem et drys flormelis inden de spises.

Næste år vil jeg helt klar eksperimentere videre med klejnerne og afprøve nogle mere avancerede opskrifter!


Ingredienser:

575 gr. hvedemel

100 gr. blødt smør

75 gr. sukker

1 æg

2½ dl. lunken letmælk

75 gr. gær

Reven skal af 1 økologisk citron

½ kg. kokospalmin

Sådan gør du:
Rør gæren ud i den lunkne mælk.

Tilsæt alle de andre ingredienser og ælt det hele sammen til en ensartet dej.

Lad dejen hæve tildækket og lunt til det har dobbel størrelse.

Rul dejen helt tynt ud i ca. 3 mm. tykkelse.

Skær dejen ud i harlekin firkanter enten med en klejnespore eller en kniv, så de er ca. 8 cm. lange og 3 cm. brede.

Skær et snit på langs i midten af klejnen.

Fold den øverste spids af klejnen bagom ned til snittet og træk spidsen ud igennem snittet og opad, således at klejnen får en snoning.

Smelt palminen i en gryde og lad det komme op og koge. Jeg synes at klejnerne var nemmest at koge da palminen var lige omkring 160 grader. Har palminen en højere temperatur, så bliver klejnerne hurtigt brankede.

Fisk klejnerne op med en hulske og læg dem på noget køkkenrulle eller et rent viskestykke, så det overskydende palmin bliver suget fra.

Glædelig jul 🙂

Skriv et svar