Chokolade Panna Cotta

Jeg må indrømme at jeg er lidt stolt over denne dessert, bestående af panna cotta lavet på AMMA 100% og det er der flere årsager til!

Først og fremmest smager den fantastisk og så er den utrolig nem at lave, sammenlignet med det resultat man får, og endda ud af ganske få ingredienser!

Er man nybegynder i det søde køkken og gerne vil lave en lækker dessert med lidt wow-faktor, så er denne opskrift et rigtig godt bud på hvad man kan give sig i kast med.

Tilbehøret kan man selv variere og eksperimentere med, man skal bare tænke over at have nogle forskellige elementer i form af smag og tekstur, da selve panna cotta´en er meget fed og lidt bitter.

Jeg har valgt at lave en sød, men samtidig syrlig appelsin coulis (man kunne sagtens kalde det for en gelé). Appelsin er et klassisk modspil til chokolade og syrligheden komplimentere den fede panna cotta rigtig godt.

Udover appelsin coulis, valgte jeg også at servere nogle brændte hasselnødder. Hasselnødder er også en af chokoladens bedste venner, og for at der skulle være noget virkelig sødt og knasende som modspil til panna cotta´en, så valgte jeg altså at brænde dem, ligesom man gør med mandler til jul.

Man kunne også sagtens bare have ristet dem med lidt sukker i ovnen, eller have gået en helt anden retning og lavet en crumble.

Jeg har i et godt stykke tid gået og funderet over hvad jeg skulle bruge min AMMA 100% chokolade til! Det er ikke ligefrem fordi det bugner af opskrifter og idéer til hvad man kan bruge en chokolade med 100% kakaoindhold til, så jeg har virkeligværet i tænkeboks!

I og med at chokoladen er så kraftig og lækker som den er, så synes jeg helt bestemt at den skulle have hovedrollen i desseret. Jeg ville ikke lave noget der var super avanceret, med alle mulige fancy ingredienser og fremgangsmetoder. Jeg synes at denne dessert skulle være så ærlig og simpel som overhovedet mulig!

Når man vælger at bruge en chokolade med meget højt kakaoindhold og som i dette tilfælde hvor det er en chokolade med 100% kakao indhold, så skal der altså rigelige mængder fedt og sukker til, for at frembringe en behagelig lækker chokoladesmag. Samtidig bevarer man stadig smagen af god og intens chokolade hvor bitterheden bryder frem, når man som her vælger ganske få andre ingredienser, der ikke stjæler forkus.

Alt i alt så er det en meget afbalanceret dessert, hvor jeg vil vove den påstand at ALLE kan være med!


Ingredienser:

Panna cotta:

80 gr. AMMA 100% (1 plade)

½ liter fløde

110 gr. agave sirup

Korn fra 1 vanillestang

2½ blad husblas

6 små aluforme, dem der kan indeholde ca. 1 dl.

Appelsin coulis:

Saft fra 2 appelsiner

50 gr. sukker

10 gr. maizena

½ blad husblas

Brændte hasselnødder:

100 gr. hasselnødder

150 gr. sukker

1 dl. vand

evt. noget flydende eller pulver guldfarve (af den slags der er beregnet til kager)

Sådan gør du:
Panna cotta:

Udblød husblassen i koldt vand.

Hak chokoladen meget meget fint og kom det i en skål

I en kasserolle koges fløde, vanille og agave sirup op. Det må endelig ikke stå og buldrerkoge, men det må gerne lige koge let i 10 sekunder.

Vrid husblassen for vand og kom den op i fløden og rør rundt.

Hæld ca. halvdelen af fløden over chokoladen og rør rundt med en spatel indtil det meste af chokoladen er smeltet.
Hæld resten af fløden over og rør igen indtil alt chokoladen er smeltet.

Hæld evt. hele chokoladeblandingen igennem en si, så du er sikker på at der ikke er små chokoladestykker i, som ikke er smeltet.

Fordel blandingen i 6 aluforme og sæt dem på køl i minimum 5-6 timer, gerne til dagen efter.

Appelsin coulis:

Udblød husblassen i koldt vand.

Pres saften ud af 2 appelsiner og si den et par gange, så der ikke er frugtkød i. Ta´ ca. 2 spsk saft fra i en lille skål.

Resten af saften koges sammen med sukker.

Rør maizena sammen med de 2 spsk. appelsin saft. Det danner en lidt sjov form for pasta, men så er du sikker på at undgå det kommer klumper i den færdige coulis.

Når saften har stået og småkogt i 5 minutters tid, tilsættes maizena “pastaen” og saften jævnes under omrøring, så den tykner.

Ta´ kasserollen af varmen, vrid husblassen og kom den op i den varme coulis. Rør rundt, så du er sikker på at husblassen er fordelt.

Kom hele herligheden i en lille skål, læg husholdningfilm ned over og stil den på køl.

Brændte hasselnødder:

Kom nødder, sukker og vand i en tykbundet gryde.

Sæt temperaturen på lidt over middel, så sukkeret smelter, men ikke begynder at branke.

Når sukkeret er smeltet, vil det begynde at sætte sig på nødderne og efter et stykke tid bliver det helt hvidt og tørt agtig…

Skru nu igen lidt op for varmen, så sukkeret atter smelter og få den glansfulde overflade.

Fordel dem på et stykke bagepapir.

Når de brændte nødder er blevet helt kolde, kan de blandes med lidt guldfarve, så man får små guldklumper… Dette er ikke nødvendigt, men det giver lige lidt ekstra lir i anretningen!

Hele processen med at “brænde” nødder eller mandler, som vi bedst kender dem, tager ca. 20-25 minutter. Det er svært at komme med en præcis fremgangsmetode, da det kommer meget an på hvilken gryde man bruger og hvordan ens eget komfur varmer og fungerer.

Det bedste råd jeg kan give her er at man prøver sig lidt frem, for når man brænder nødder og mandler, så er det lidt på gefühl! Det er hele tiden noget med at skrue lidt op og ned for temperaturen, så sukkeret smelter og karameliserer, men stadig ikke for alvor brænder på og blilver branket!

Er det første gang man skal prøve det, så prøv med en halv portion først! Det er ikke svært, men det kræver at man står og passer gryden, samtidig med at man er fortrolig med sit komfur.

Har man nu ikke mod på at brænde nødderne, så kan man også sagtens riste dem af i ovnen med lidt sukker over, eller man kan lave en karamel af sukker og blande nødderne i og hælde det ud på et stykke bagepapir. Når karamellem er blevet kold, hakkes det hele, så man får en lækker krokant.

Der er mange muligheder!

Før desserten skal anrettes, kan man med fordel smide de 6 panna cotta´er i fryseren i 15 minutters tid, så er de lige en lille smule nemmere at få ud af formerne.

Sørg for at have 6 tallerkner klar.

Kør en kniv rundt langs kanten i de 6 forme, så du løsner panna cotta´en.

Bank forsigtig hver form ned på en tallerken et par gange, så burde den komme ud, uden de store anstrængelser. Hvis den ikke vil ud, så klip forsigtigt formen op.

Hak de brændte hasselnødder groft og læg dem fint på og rundt om panna cotta´en. Hvis du har valgt at farve nogle af dem med guld, så læg guldklumperne lidt tilfældigt, så det ser godt ud…

Appelsin coulis´en røres lige forsigtigt igennen med en ske og kommes op i en sprøjtepose. Klip et lille hul og sprøjt små “dråber” ud hist og her, så det hele kommer til at gå op i en højere enhed!

Jeg har også drysset lidt kakaonibs på, men her er det altså kun fantasien der sætter grænser!

Skriv et svar