Cupcakes – Guide til Tyller og Swirl´s

Her får I en guide der viser hvordan man bruger tyller og hvordan det kommer til at se ud ved brug af disse.

Jeg har udvalgt en lille håndfuld, nemlig dem jeg bruger mest!

De tyller jeg har, er ikke et bestemt mærke, jeg har købt dem hist og her, men jeg vil til hver en tid foretrække dem af metal frem for dem af plastik.

Det bedste råd jeg kan give mht. tyller er, lad være med at brug penge på plastik tyller og specielt ikke de billige, hvor man får et udvalg af alt for små tyller og pose der alligevel ikke virker!

Problemet ved plastik tyller er generelt at de kan have skæve “svejsninger” eller rester af plastik, der gør at swirl´en bliver grim og sjusket.

Brug i stedet 100 – 150kr og få 4-5 gode tyller af metal!

Jeg ved dog at man i Metro kan få to forskellige sæt med plastik tyller, der er “gode nok”. Et sæt med runde/glatte tyller og et sæt stjerne tyller. Stjerne tyllerne er godt nok lidt kedelige at bruge til cupcakes, men er helt fine til f.eks. vanillekranse eller kransekage.

Mht. sprøjteposer, vil jeg anbefale at man køber en stor god konditorpose, fås i bla. Metro, som kan bruges når man f.eks skal sprøjte kransekage masse ud, en god stofpose kan nemlig klare trykket, det er ikke alle poser af plastik der kan det.

Sprøjteposer af plastik er gode til “hverdag” og køber man nogle rigtig gode, kan man godt bruge dem et par gange, hvis man gider at vaske dem af. Et andet fif – igen i Metro, kan man købe slikposer! Altså kræmmerhus poser af plastik, dem med de røde striber. De er en del billigere end de gode sprøjteposer af plastik og de er rigtig gode til glasur og blød frosting.

Den første tylle er en “Closed Star”. Den laver en meget bølget swirl og kan også bruges til at lave roser med. Den bliver også kaldt for “Rose Tyllen”:Denne må siges at være min yndlings, synes det ser så pænt ud med den slags swirl´s…

Den her tylle er også en “Closed Star”, men den her er mere lukker for oven end den anden. Her går takkerne næsten helt ind i midten, hvor den anden er smule mere åben. Det betyder at denne tylle, laver en mere flæset swirl, dog synes jeg at den laver mere “skarpe” roser end den anden. Vi er dog nede i de helt små detaljer, men har man lavet nok roser, så kan man godt se forskel… 🙂

Den her en en stor “Closed Star”, den dog flere takker end de almindelige, så den er lidt en blanding af closed star og den franske tylle. Den laver også nogle rigtig yndige flæse swirl´s!

Denne tylle er kendt som den “Franske Tylle” men er egentlig bare en “Open Star” ligesom en ganske almindelig stjerne tylle, den her har bare mange flere takker. Man kan bruge denne tylle til at lave nogle rigtig fine konditorkager.

Her til sidst, kan I se den runde/glatte tylle og en roset tylle. Den glatte bruger jeg til rigtig mange forskellige søde sager. Den er bl.a. genial til flødeboller! Roset tyllen er rigtig god til at lave flødeskums rosetter på f.eks. lagkager.

Jeg bliver ofte spurgt, hvordan jeg laver de fine swirl´s på mine cupcakes. Der er selvfølgelig nogle grundteknikker, men så svært er det heller ikke… Det kræver bare lidt øvelse og en rolig hånd.

Nu har jeg jo gået og grublet lidt over hvordan jeg nemmest kan vise hvordan man laver en flot swirl “på papir”, så det er altså endt ud i et par tegninger… Og hvis ikke at jeg kan lære fra mig via et par stregtegninger, så håber jeg da at I om ikke andet, så kan more Jer over dem 😉

Jeg vil prøve at beskrive det så godt jeg kan, ellers må I endelige skrive og spørge hvad det egentlig er jeg mener! 🙂

Når man skal lave almindelige swirl´s, altså dem der går op i en top, starter man med at sprøjte ude fra kanten og ind på midten, – og så alligevel ikke helt…

Starter man fra kanten og kører ind mod midten, får man an “grim” start på sin swirl. Man skal derfor starte en smule inden for kanten, køre rundt og “overlappe” den grimme start. Kør videre ind mod midten og slip i en fin top. En fin swirl passer med to omgange, man skal passe på at det ikke kommer til at ligne en soft ice 🙂

Rose swirl´en laves på næsten samme måde som med den almindelige, bare omvendt! Man starter fra midten af kagen, trykker lidt frosting ud, kører rundt i en snegl indtil man når kanten. I stedet for at stoppe swirl´en så man får den grimme kant, slipper man trykket på posen og kører det sidste ind mod resten af swirl´en. Derved undgår man en grim afslutning.

Fællesnævneren for de to swirl´s er at de skal laves i én bevægelse! Det tryk man laver på posen, skal passe til den fart man laver sine swirl´s i, ellers kan de begynde at få mærkelige faconer.

Vil man lave en fin og harmonisk swirl, er det ret vigtigt at man holder sprøjteposen direkte ned mod kagen. Det giver enten en fin top eller en pæn rose.

Holder man posen i en skæv vinkel, kan fyldet man sprøjter ud, begynde at smatte i den ene side, for så vil man ramme uheldigt med tyllen mod det der allerede er sprøjtet ud.

Jeg håber I har fået lidt ud af denne guide og som sagt må I endelig spørge og kommentere, hvis det er ren volapyk det jeg har fået skrevet her 🙂

Men hvis man har en god portion tålmodighed og øver sig lidt, så er det bestemt ikke svært! Der findes også mange videoer på youtube.com hvor man kan se hvordan man bl.a. laver rose swirl´en…

 

4 tanker om “Cupcakes – Guide til Tyller og Swirl´s”

Skriv et svar